Το site που επιμελείται ο Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Αμφιάλης Κερατσινίου: https://agiavarvaramfialis.gr



Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Περί Βατοπαιδίου



210-β

Ενώ θα έπρεπε να ασχοληθούμε κατεξοχήν με το σημερινό Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, του οποίου η υψηλή διδασκαλία του Κυρίου μας είναι ανυπέρβλητος, αλλά και στην εφαρμογή της προσφέρει τον δρόμον της σωτηρίας για τον άνθρωπο, με τον χρυσό κανόνα που λέει, «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως», και για να μπορεί να γίνει τούτο πράξις μέσα στην ζωή μας, χρειάζεται να δούμε και το τέλος του Ευαγγελικού αναγνώσματος, που καταλήγει με το «γίνεσθε ουν οικτίρμονες, καθώς ο Πατήρ ημών ο Ουράνιος Οικτίρμων εστί».

Αλλά επειδή όμως λείπομε αρκετό χρόνο, και σ’ αυτό το χρόνο που λείπομε, εδημιουργήθηκε ένας τεράστιος θόρυβος, και όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ραδιόφωνα τηλεοράσεις εφημερίδες, τα ’βαλαν εξαιτίας μιας μονής, και γενικά με την εκκλησία, δεν πρέπει να παραμείνομε και μείς με κλειστό το στόμα. Θα πρέπει να πούμε κάτι. Γιατί ρωτούν, «εσείς πάτερ Στέφανε, τι λέτε για τη Μονή Βατοπαιδίου;»

«Το να μη παρασυρθούμε από την κραυγή», μας λέγει ένας άγιος γέροντας από το Άγιον Όρος, του οποίου θα σας διαβάσω μερικές γραμμές, «το να μην παρασυρθούμε», λέει, «από την κατακραυγή των μέσων αυτών, και ειδικότερα των τηλεοράσεων, και τον λιθοβολισμό του πλήθους, δεν είναι σήμερα τόσο εύκολο πράγμα».

Βέβαια, έτσι θέλομε δε θέλουμε, θα αγγίξουμε το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου. Κατ’ αρχάς θεωρείται, - την έχω επισκεφθεί επανειλημμένες φορές, στο παρελθόν, όχι υπό την νέαν συνοδεία, αλλά όταν ήταν ακόμα ιδιόρρυθμο - θεωρείται και είναι μια από τις σπουδαιότερες Ιερές Μονές της Ορθοδοξίας. Έχει περισσότερα από χίλια χρόνια λαμπρή ιστορία, ανέδειξε αγίους, πολλούς αγίους, -και για την ακρίβεια η Μονή Βατοπαιδίου έβγαλε 66 αγίους,- μεγάλο κειμηλιακό πλούτο διαθέτει, και αρχιτεκτονική. Κατέχει 35.000 τετραγωνικά μέτρα οικοδομικά, συνολικά. Έχει το μοναστήρι αυτό 2.000 πορτοπαράθυρα, 100 και περισσότερους μοναχούς, νέους και μορφωμένους, οι περισσότεροι των οποίων κατέχουν πανεπιστημιακά πτυχία.
Έχει 150 κάθε μέρα εργαζομένους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, εργολάβους τεχνίτες και εργάτες, που μαζί με τους φιλοξενουμένους και ιδίως το καλοκαίρι, έχει κάθε μεσημέρι, 600 μερίδες φαγητό.

Πως θα βγούν αυτά ; Ποιος τους ταϊζει ; Ποιος τους πλένει τα σεντόνια; Ποιος τους καθαρίζει; Ποιος τους ξεναγεί; Ποιος τους προσφέρει τα νάματα της Ορθοδοξίας;

Η σημερινή αδελφότητα, με τον ηγούμενό της, αλλά κυρίως όμως, με τον γέροντά της τον Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, ο οποίος ήτο πνευματικόν τέκνον του οσιωτάτου Ιωσήφ, του οποίου την βιογραφία επιμεληθήκαμε, και παρουσιάζεται και κυκλοφορεί ως βιβλίο, -ήδη τελείωσε μέσα σε δυόμιση μήνες η πρώτη έκδοσις, και από σήμερα κυκλοφορεί η δευτέρα, να το πάρετε και να θαυμάσετε τον βίον των αληθινών Ορθοδόξων μοναχών και ποια είναι η Ορθοδοξία μας, μέσα στο Άγιον Όρος, κι όχι όπως την παρουσιάζουν, οι πολέμιοι της εκκλησίας μας.

Λάθη μπορεί να γίνονται…αλλά διορθώνονται.

Γιατί υπάρχει και η διόρθωσις υπάρχει και η μετάνοια. Έτσι προχώρησε το Άγιον Όρος. Και μέσα από την μετάνοια έβγαλε τους αγίους. Μέσα από την πάλη των παθών και των αδυναμιών, μέσα από την πάλη με τις πτώσεις, γιατί κάθε άνθρωπος και κάθε χριστιανός μοναχός, και κάθε κληρικός και κάθε επίσκοπος πέφτει, αλλά με τη μετάνοια σηκώνεται, και προχωρά, δεν κοιτάζει πίσω, βλέπει μπροστά, εκεί όπου ο Γολγοθάς αλλά και η Ανάστασις.

Την περιουσία της Ιεράς Μονής την βρήκαν οι μοναχοί και έχουν υποχρέωση να την διαφυλάξουν, όλοι οι μοναχοί στο Άγιον Όρος, και των είκοσι μονών, και των μεγάλων σκήτεων. Έχουν υποχρέωση!

Ξέρετε, λέει ένας Αγγλικός νόμος; Γιατί δεν τον αναφέρουν. Να σας τον πω εγώ. Όσο παλαιότερο είναι ένα κτήμα, τόση μεγαλύτερη αξία έχει, και τόσο φερεγγυότερον γίνεται για εκείνον στο οποίον εχαρίσθη. Γι αυτό προσέχουν πολύ τα κληροδοτήματα που εδόθησαν πριν εκατό, διακόσια, τριακόσια, τετρακόσια, πεντακόσια χρόνια, και αυτός είναι νόμος απαράβατος, σε μια χώρα που δεν είναι Ορθόδοξη, αλλά προτεστάντικη.

Τι θα κάνομε εμείς εδώ οι Έλληνες Ορθόδοξοι που θέλουμε να τα διαλύσουμε όλα; Και την εκκλησία και τον μοναχισμό, και τους ιερείς και τους επισκόπους! Και βρίσκονται οι άθεοι πολιτικοί μας, οι οποίοι θέλουν να τα διαλύσουν τα πάντα! Τους ακούτε πιστεύω και τους βλέπετε στις οθόνες των τηλεοράσεων.

«Φοβάμαι» λέγει ο άγιος γέροντας αυτός, «ότι υπάρχει μια καλά οργανωμένη προσπάθεια, κατά της εκκλησίας και του Αγίου Όρους. Τόσο κακό έκαμε η εκκλησία σ’ αυτόν το τόπο; Έγιναν δηλώσεις ότι ακόμα και αν είναι νόμιμες οι ανταλλαγές, θα πρέπει να παρθούν από τις Ιερές Μονές όλα τα κτήματα και όλα τα ακίνητα. Δηλαδή τι; Επιστρέφομε σε αρπαγές άλλων καιρών; Το ρίχνομε δηλαδή στο πλιάτσικο που έκανε τότε ο Γερμανός βασιλιάς Όθων στην Ελλάδα; Σε κείνη την εποχή πρέπει να επιστρέψουμε; Κρίμα που λεγόμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι. Δεν υπάρχουν νόμοι; Κράτος; Δικαίωμα περιουσίας και κυριότητος; Γίνετε ένας συναγωνισμός, ποιος θα μας κτυπήσει πιο σκληρά!

Ακόμα και σεις οι εκκλησιαζόμενοι, κουτσομπολεύετε τους ιερείς σας. Μάλιστα. Το διαπιστώνω πλειστάκις μέσα στην εξομολόγηση. Δε μάθατε να κρατάτε το στόμα σας κλειστό και να προσεύχεσθε. Που έχομε την ευθύνη των ψυχών σας! Και θα δώσουμε λόγο με αυτό το πετραχήλι. Κι εσείς ιεροκατηγορείτε ! Και σεις και οι άλλοι έξω. Μέρα νύχτα μικρούς και μεγάλους. Λες και δεν είστε σεις άνθρωποι, και δεν κάνετε αμαρτίες! Και δεν πέφτετε εσείς. Εσείς είστε άγιοι; Άμα είστε άγιοι να σας βάλω μια μετάνοια, μεγάλη μεγάλη. Και δυό και τρείς και πέντε και δέκα. Να συρθώ στα πόδια σας και να σας γλείψω το έδαφος άμα είστε άγιοι και αναμάρτητοι.

Επίσης πιστεύω ότι το Άγιον Όρος, επειδή έχει μια πολύ πλούσια ιστορία χιλίων εκατό ετών, μεγάλη προσφορά και σημαντική παρουσία στο παρόν και στις ημέρες μας, γίνεται προσπάθεια να διαβληθεί για να υποτονιστεί η πνευματικότητά του. Βάλθηκαν μερικοί να μη μείνει τίποτα ιερό όρθιο.

Αξίζει όμως εμείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί, να προστατεύσομε με κάθε τρόπο, και το Άγιον Όρος και ολόκληρη την Ελλαδική Εκκλησία. Το Άγιον Όρος είναι το τελευταίο οχυρό αντιστάσεως. Για το όποια λάθη, υπάρχει διόρθωση και μετάνοια, όπως το τονίσαμε προηγουμένως.

Το Άγιον Όρος προσφέρει πολλά, σε έναν κόσμο χωρίς νόημα, αγχώδη, και γεμάτο εγκλήματα καθημερινά. Φοβερά εγκλήματα καθημερινά. Τα βλέπετε με την ομοφυλοφιλία, τα βλέπετε με την παιδεραστία, -δεν τολμάτε να αφήσετε τα παιδιά σας να πάν σχολείο, μόνα τους, γιατί φοβάστε να μην τα καταστρέψουν. Άλλο πάλι κακό που αυτοκαταστρέφονται μέσα στο ίδιο το σχολείο. Από οκτώ χρονών, από επτά , από εννιά, από δέκα.

Ο ιερός Χρυσόστομος λέει κάτι πολύ σοβαρό. Πρόσεξε μήπως κτυπώντας δήθεν την αμαρτία, - γι αυτό κουτσομπολεύομε και κατακρίνομε – κτυπήσεις και τον αμαρτωλό.

Θα καυτηριάσω αν παίζεις ζάρια, κι αν παίζεις τζόγο και χαρτιά και στο καζίνο, θα καταδικάσω την αμαρτία. Αλλά εσένα τον αμαρτωλό, θα σε καλέσω σε μετάνοια. Και θα σου κάνω προσευχή. Δεν θα σε καταδικάσω. Αυτοκαταδικάζεσαι εσύ με το να πίνεις, με το να μεθάς, με το να παίρνεις ναρκωτικά, με το να έχεις άτακτη ζωή, με το να βρίζεις τα θεία, με το να καταριέσαι, και χίλια δυο άλλα. Εσύ καταστρέφεις τον εαυτό σου.

Η εκκλησία δεν φοβάται το μαρτύριο. Πολεμάται εδώ και δυό χιλιάδες χρόνια. Το Άγιον Όρος μπορεί να ζήσει και δίχως περιουσία - και ας τα πάρουν όλα, - ο κόσμος όμως ολόκληρος, μαζί με την Ελλάδα, δεν μπορεί να ζήσει δίχως Εκκλησία. Δε μπορούμε να ζήσουμε δίχως Θεό.

Εκατομμύρια είναι οι μάρτυρες, οι νεομάρτυρες και οι παιδομάρτυρες, άντρες και γυναίκες, νέοι γέροι και παιδιά, και απειράριθμοι οι ομολογηταί. Η εκκλησία μας πολεμουμένη πάντοτε θα νικά, και θα νικά στο όνομα της αγάπης, γι αυτό και είπε εκείνο το φοβερόν, που δεν τόχει καμιά θρησκεία στον κόσμο, από τότε που ενεφανίσθη μέχρι σήμερα, «αγαπάτε τους εχθρούς ημών, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς, κι αν ο εχθρός σου πεινά ψώμιζε αυτόν, και αν διψά πότιζε αυτόν». Ποιος το λέει αυτό σήμερα;

Η εκκλησία νικά τους εχθρούς της, και τους εξωτερικούς, όπως ήσαν οι αυτοκράτορες της Ρώμης και τόσοι άλλοι, οι δικτάτορες όπως ήταν ο Στάλιν, να μην πούμε άλλους, και στις ημέρες μας οι διάφοροι άρχοντες και επίσημοι, είτε είναι δημοτικοί, είτε είναι δεν ξέρω τι, είτε είναι βουλευτές, είτε είναι υπουργοί, που ανεβαίνουν πάνω στο βήμα και μας βρίζουν απροκάλυπτα, και βρίζουν την Ελληνική εκκλησία, και την ποδοπατούν με όσα αισχρά λέγονται εναντίον της. Καταργούν τα ήθη και τα έθιμά μας!
Θέλουν να καταργήσουν και αυτή τη γλώσσα μας. Έτσι είπε κάποτε ο Κίσσιγκερ, «στη γλώσσα χτύπα αυτούς τους ανθρώπους, στην πίστη τους κτύπα. Που τον πολιτισμό τους και την ιστορία κτύπα τους», και τώρα εμείς την πράξη αυτή, που αυτός την είπε το 1970, ύστερα από 38 χρόνια, το κάνουμε πράξη με νόμους.

Και την ιστορία καταργήσαμε. Και τα θρησκευτικά θα βγάζουν. Και τα ήθη απαλείψανε, και τις γιορτές θέλουνε να εξαφανίσομε. Γι’ αυτό βάζουν κάθε μέρα και μια μέρα να λέγεται «παγκόσμια ημέρα της βλακείας».

Κτύπησαν και κάτι άλλο με νόμο, το κύτταρο της κοινωνίας, και όταν σαπίζει το κύτταρο και γίνεται καρκινοειδές, πιάνει όλο το σώμα, και το κύτταρο αυτό λέγεται οικογένεια. Με νόμους διαλύσαν την οικογένεια. Και εμείς αυτούς τους ανθρώπους τους ψηφίσαμε και τους βάλαμε στην Βουλή.

Πόσο θα μας τιμωρήσει ο Θεός, δεν ξέρω! Υπάρχει όμως καιρός για μετάνοια!

Αυτή ήταν και μια δική μου προσωπική απολογία και για το Άγιον Όρος και για την εκκλησία.

Βέβαια δεν το κάνατε όλοι σας. Και ίσως μάλιστα οι παρόντες να εξαιρούνται. Εύχομαι να εξαιρούνται και χιλιάδες άλλοι. Αλλά αν το κάνατε, να το εξομολογηθείτε.

Εύχομαι η αγάπη του Θεού ναναι πάντοτε μαζί σας.

Αμήν.